In woord

Stage-event

'Get Connected 2017'

 

 

De aftrap

Na een korte aftrap van Jennifer Keating, onderwijsmanager van de opleiding Bedrijfseconomie, ging het woord naar Jurgen Wessel voor de officiële opening van het stage-event ‘Get Connected’ 2017.

Jurgen Wessel

Jurgen Wessel, Treasury Director bij Activision Blizzard, wist niet alleen indruk te maken met zijn lijst van opleidingen (van LBO-diploma tot postdoctoraal Register Treasurer) maar ook met het bedrijf waar hij momenteel werkt; Activision Blizzard is een van de meest succesvolle ontwikkelaars en uitgevers van computerspellen zoals Call of Duty, Skylanders, World of Warcraft, etc. Jurgen blijkt een boeiende spreker die ook af en toe een vraag aan het publiek stelt; de juiste antwoorden werden beloond met bedrijfs-gadgets.

Ten slotte volgden er nog wat tips onder het motto ‘goed voorbereiden is het halve werk: Gebruik tijdens je voorbereiding Social Media (vooral LinkedIn is heel belangrijk), bekijk de website van de Kamer van Koophandel, raadpleeg beleggerssites, lees de krant, kijk naar het nieuws, bezoek events en bekijk jaarrekeningen van bedrijven. Verwacht bepaalde vragen op je sollicitatiegesprek zoals het benoemen van je goede en slechte eigenschappen en werk aan je presentatie.

 

Het programma

Na deze inspirerende opening was er voor alle opleidingen een programma samengesteld. Zo konden de studenten van AC, FSM en FRE hun kennis verbreden in een beroepsinhoudelijke masterclass. En konden de studenten van BE speeddaten met derdejaarsstudenten. Tijdens deze speeddate-sessie werden studenten voorzien van  tips & tricks rondom het sollicitatieproces en werden er stage-ervaringen gedeeld.

Het tweede gedeelte van het programma bestond uit workshops, die door externe bedrijven werden aangeboden. De studenten konden kiezen uit maar liefst tien leerzame workshops. Na afloop mochten de studenten de workshops beoordelen:  Succesvol solliciteren en Pitchen werden als beste beoordeeld. Succesvol solliciteren kreeg een 8,5. De studenten vonden de workshop heel interessant, duidelijk en concreet en goed onderbouwd met voorbeelden. De workshop Pitchen kreeg een 9, de studenten vonden het leuk om zichzelf eens grondig onder de loep te nemen en hun unieke kenmerken te benoemen.

 

Een bezoek brengen aan de netwerkvloer in de centrale hal en op de rode vloer was ook onderdeel van het programma. Op de netwerkvloer presenteerden veel bedrijven zich en konden studenten een eerste contact leggen met de bedrijven die zij interessant vonden voor een stageplaats.  Alle studenten hadden vooraf een digitaal programmaboekje ontvangen en wisten zo welke bedrijven zich die dag zouden presenteren en welke vacatures zij beschikbaar zouden hebben.

 

Studenten op de netwerkvloer

 

Jurgen, tweedejaarsstudent Accountancy, vindt dat je vroeg moet beginnen met het zoeken naar de geschikte stage “dan heb je tenminste nog volop keuze”. Zelf heeft hij zijn stage-adres vorig jaar al geregeld, bij Daamen & van Sluis in Capelle aan den IJssel. Daar hoopt hij de perfecte balans tussen samenstellen en controleren te vinden. Toch vindt hij het stage-event evengoed nog nuttig: “beetje netwerken en met medestudenten meelopen”. Ook heeft hij de workshop ‘Make a killer first impression’ bezocht. 

Thomas, tweedejaarsstudent Bedrijfseconomie heeft de workshop ‘Pitchen’ van Welten bezocht en heeft daar geleerd hoe hij zichzelf het best kan presenteren bij een bedrijf.  Het stage-event bezoekt hij in colbert, hij heeft vooraf dus al goed over zijn presentatie nagedacht. Thomas wil op de netwerkvloer (samen met medestudent Ben) in gesprek gaan met grote bedrijven als BDO, Laudame, Gemiva en de Belastingdienst. 

 

Soumaya en Siham, tweedejaarsstudenten FRE, zijn zo enthousiast over hun tweedejaars HUBA (hulp bij aangifte) -stage dat ze allebei het liefst hun derdejaarsstage ook bij de Belastingdienst willen doorlopen. Ze zijn vastberaden om hiervoor tijdens het stage-event de contacten te gaan leggen. 

Noël, tweedejaarsstudente FSM, heeft tijdens het stage-event de workshop ‘Kernkwadranten’ bezocht: “Veel van deze stof was al besproken met mijn SLC’er.” Noël is goed voorbereid naar het netwerkdeel van het stage-event gekomen en weet al precies met welke bedrijven ze kennis wil maken.

Derdejaars-speeddate studenten

 

Ritesh, derdejaarsstudent Bedrijfseconomie, heeft stage gelopen bij Rolls-Royce Marine in Pernis. Hij had zijn stage zelf geregeld via een bekende die bij het bedrijf werkt. Ritesh was tijdens zijn stage vooral belast met de BTW-aangiftes van het bedrijf.  Hij vond het heel leuk en omdat alles nieuw was heeft hij ook veel geleerd. 

TIP: Vraag vooraf naar de bedrijfscultuur en pas je (ook qua kleding) aan!

 

Bastiaan, derdejaarsstudent Bedrijfseconomie, heeft stage gelopen bij van Eekhout Groep in Capelle aan den IJssel. Hij heeft zelf het contact gelegd op het stage-event van 2016. Bastiaan wilde graag een verbredende stage en koos daardoor voor een meer marketingachtige functie. Deze stage heeft voor hem duidelijk gemaakt dat hij BE-gerelateerde werkzaamheden toch veel leuker vindt en dat hij de juiste opleiding heeft gekozen. 

TIP: Begin vroeg met zoeken naar de juiste stage.

 

Christiaan, derdejaarsstudent Bedrijfseconomie, wilde heel graag stage lopen in Frankrijk. Door persoonlijke omstandigheden kon deze stage helaas niet doorgaan en heeft hij op het laatste moment nog een stageplaats in Nederland moeten regelen. Hij weet daarom als geen ander hoe belangrijk het is om op tijd te beginnen met solliciteren. Gelukkig is het Christiaan alsnog gelukt om een hele leuke en passende stage te vinden bij het advocatenkantoor waar zijn vader werkt.

TIP: Probeer er zelf voor te zorgen dat je stage hbo-waardig is. Wees jezelf!

 

Bedrijven op de netwerkvloer

 

De Rotterdamse Zaak is een van de bedrijven op de netwerkvloer van het stage-event. De Rotterdamse Zaak zoekt voor volgend jaar maar liefst vijf BE-stagiair(e)s. Wat De Rotterdamse Zaak precies zoekt in de stagiair(e)s? “Actieve, ondernemende studenten die vooral niet afwachtend zijn en zelfs een beetje koppig durven te zijn”.

TIP: Het belangrijkste is dat de stage goed bij je past.

Je hoeft niet altijd de beste te zijn als je maar weet wat je leerpunten zijn en daar ook zichtbaar aan werkt.

 

 

Schipper Groep staat ook op de netwerkvloer. Wat zoekt Schipper Groep precies? “Wij zoeken naar pro-actieve studenten die goed kunnen samenwerken en zelf initiatief nemen om kennis op te doen”.

TIP: Gebruik tijdens je stage de feedback in praktijk.

 

 

 

Stage-event

'Get Connected 2016'

 

 

 

Martin van Waardenberg:  “Houd je rug recht en vecht”

Acteur en cabaretier Martin van Waardenberg opende het stage-event met zijn kijk op economie aan de hand van de productie van zijn filmscript De Marathon. “Ik weet geen klote van economie. Maar wel dat we in een recessie zitten. Ik in elk geval wel!” Had hij maar iets met economie gestudeerd…  In de dug-out van Excelsior geeft Martin van Waardenberg tips voor de studenten bij het vinden van een stage of een baan. “Je moet je rug recht houden. Je moet blijven vechten voor je ideaal, je studie, je baan, je ambitie, je werk. Weet dat je het echt allemaal zélf moet doen, want elkaar helpen? Dat doen we niet in deze wereld. Neem daarom een voorbeeld aan het Rotterdamse voetbal. Als je het geld niet hebt, over onvoldoende middelen beschikt en je wilt toch iets bereiken? Dan moet je er tegenaan! Vechten en door blijven vechten. Je ergens in vast bijten en beet blijven houden. Je rug rechten en deze recht houden. Ga door en regel die stage, zorg dat je afstudeert en vind een baan. En voor al die stappen in het leven mijn advies: Rug recht en vecht! Met zo’n houding kom je ergens. Kijk maar naar Feyenoord!”

 

Tips van bedrijfseconoom Thijmen Wischhoff:  “Verdiep je in de werkgever”

Thijmen Wischhoff, teammanager bij Profource, gaf tijdens het stage-event een inkijk in de beroepspraktijk van een bedrijfseconoom. Na zijn presentatie gaf hij een kort interview over de do’s en don’ts bij het solliciteren naar een stage of baan. “Verdiep je in de werkgever!”

Thijmen spreekt regelmatig sollicitanten of studenten op zoek naar een stageplek. Er gaat nog al eens iets mis bij deze ontmoeting. Vijf don’ts van Thijmen:

 • Zorg voor een goed LinkedIn profiel : Een verzorgde foto, een actueel CV. En bekijk je Facebook-pagina kritisch. Alleen maar lallende foto’s, daar wordt een bedrijf niet vrolijk van.
 • G een copy-paste : Zorg voor een verzorgde brief, met de juiste naam van het bedrijf en de functiebenaming.
 • Te laat komen : Kom liever een half uur te vroeg, dan een minuut te laat. Je staalt iets ongeïnteresseerds uit als je je niet aan de afspraak houdt.
 • Onvoorbereid zijn : Als ik tijdens een gesprek merk dat iemand zich niet heeft ingelezen, dan staat die kandidaat toch zeker 1-0 achter. Zorg dat je weet bij wat voor soort bedrijf je zit, welke klanten ze bedienen, wat hun specialisaties zijn.
 • Geen fouten in je brief, e-mail, cv : Neem de moeite en laat je geschreven teksten door verschillende mensen nakijken. Correct Nederlands is een vereiste.

  Er gaat ook veel goed. Leer van de do’s van deze bedrijfseconoom:

 • Zorg dat je motivatiebrief een verdieping is van je CV : Sommigen vertellen hun cv na in de motivatiebrief. Dat is zonde van mijn tijd. Zorg dat je me vertelt waarom je voor een bepaald vak hebt gekozen, welke vaardigheden jouw bestuurslidmaatschap voor ons van belang kunnen zijn, waarom je sportvereniging belangrijk is voor je netwerk.
 • Stel vragen : Laat zien dat je geïnteresseerd bent en stel verdiepende vragen over de functie, het bedrijf. Zo haal je een gesprek naar je toe, laat je zien dat je ingelezen bent en kun je je onderscheiden.
 • Wees eerlijk : Ben je nog ergens anders aan het solliciteren? Heb je nog een ander stageadres op het oog? Hiermee vertel je ook dat je ondernemend bent. Vertel ook als je twijfels hebt of ergens onzeker over bent. Dat zijn ook aanknopingspunten voor een goed gesprek.
 • Neem aan het einde van het gesprek het initiatief : Stel een vraag over het verloop van de procedure, wanneer je bericht krijgt. Daarmee laat je zien dat je interesse hebt. 
 

Mohamed el Ouasghiri
Acht stappen op weg naar een stage  

Mohamed el Ouasghiri haalde achttien maanden geleden zijn diploma aan de Hogeschool Rotterdam. Sinds kort werkt hij als Tax Analyst bij Deloitte Global Employer Service. Hij geeft acht stappen op weg naar een stage of baan.

Stap 1: Haal zo veel mogelijk in één keer
“Werk hard, zorg dat je goede cijfers haalt en probeer over alles slechts één keer te doen.” 

Stap 2: Specialiseer je
“Ik heb mijn minor gehaald in Global Mobility. Dat was toen nog een heel kleine vakgroep. Door je te specialiseren kun je je onderscheiden van de massa.” 

Stap 3: Kies voor een ‘klein’ stageadres
“Ik wilde graag weten wat ik leuk vond in het werk. Daarom koos ik voor een klein bureau. Daar krijg je de kans om van alles wat te doen. Zo leer je waar je goed in bent en wat je echt leuk vindt. Ik bleek internatio-naal belastingrecht erg leuk te vinden. Voor mijn tweede stageadres richtte ik me op mijn sterke kanten en koos voor een groot kantoor.” 

Stap 4: Zoek contact met ouderejaars
“Ik stap snel op iemand af en leg makkelijk contact. Dus als ik tijdens een tentamen een ouderejaars zag voor een hertentamen, knoopte ik een praatje aan: “Waar loop jij stage? Hoe was dat? Wat heb je geleerd?” Ik ben door een ouderejaars geïntrodu-ceerd bij mijn eerste stageadres.”

Stap 5: Zet consequent LinkedIn in
“Als je dan zo’n contact hebt gelegd. Zorg dan dat je gelinked wordt met die persoon. Stuur de volgende dag een LinkedIn-verzoek en refereer naar het gesprek.” 

Stap 6: Houd contact
“Stuur je collega-studenten, je LinkedIn-contacten af en toe een berichtje of reageer op hun updates. Zo blijf je bij hen on top of mind . Dan denken ze aan je bij een stage of een vacature.” 

Stap 7: Vraag om referenties
“Misschien even eng om te vragen, maar doe het. Vraag je docent om een referentie voor je te schrijven. Werk je al? Vraag het aan je werkgever! Stage afgelopen? Vraag aan je begeleider of hij iets over jouw werkhouding of competenties wil vertellen. Referenties zijn zeer waardevol.” 

Stap 8: Blijf netwerken
“Ook al heb je al een stage of een baan, blijf netwerken. Ga naar netwerkborrels, congressen, events en leg contact, wissel visitekaartjes uit en doe een Linked-in verzoek.”

 

Danyo Basiran:   “Op zoek naar een MKB-stage”  

Danyo Basiran is tweedejaars FRE. Had hij aan het begin van zijn studie nog de ambitie om bij de ‘Big 4’ stage te gaan lopen. Nu zoekt hij een plek op een kleiner kantoor. “Ik ben geen student met hoge cijfers. Ik haal ook niet alles in één keer. Ik weet dat je met zesjes niet hoeft aan te kloppen bij een groot kantoor. Daarom zoek ik vandaag naar een stageplek bij een MKB-onderneming. Ook nog niet makkelijk, want netwerken moet ik nog echt leren. De kop is er af. Dadelijk ga ik weer de netwerkvloer op.” 

 

Michiel Schipper:  “Eng, op mensen afstappen”        

Michiel Schipper studeert FRE. Hij vindt het best eng om zo maar op mensen af te stappen. Daarom loopt hij vandaag op met een paar klasgenoten en inmiddels vrienden. “We zijn hier al een tijdje en hebben pas vanmiddag onze workshop. Daarom liepen we alvast een rondje op de stage-markt. Ik vind het best lastig om zo maar een praatje te maken. We zijn net met z’n drieën de netwerkvloer op geweest. Dat was spannend, maar de kop is er af. We lunchen nu even wat en dan gaan we weer naar binnen. De tweede keer is het vast minder eng.”

 

Angelo Been:  “Netwerken via social media”

Angelo Been (FRE, tweedejaars) zit eigenlijk een beetje te wachten op de workshop. Hij is net wel op de netwerkvloer geweest, maar netwerken doet hij liever vanachter zijn computer. Want, meent hij, uiteindelijk verloopt toch ook het solliciteren online. “Contact leggen terwijl je iemand niet kent? Ik vind het moeilijk. Via LinkedIn en Facebook gaat het veel sneller en makkelijker. Maar ik wil wel beter weten hoe ik me moet profileren. Ik ben bijvoorbeeld wat foto’s van Facebook aan het weghalen. En ik heb een LinkedIn-account aangemaakt. Ik hoop vandaag wat meer te leren over hoe ik LinkedIn kan inzetten bij het netwerken, bij vinden van een stageplaats en solliciteren.”

Imane Boudihi   “Ik vind dit heel spannend”  

Imane Boudihi studeert bedrijfseconomie en is geïnteresseerd in een stage bij de Rabobank. Maar eerst bezoekt ze andere standjes. Om haar koudwatervrees te overwinnen. “Ik vind het heel spannend om zomaar een gesprek te beginnen. Een beetje eng zelfs. Maar nu ik het al een paar keer gedaan heb, weet ik dat als het ijs eenmaal is gebroken het gesprek eigenlijk vanzelf gaat. Ik vergeet al heel snel dat ik dan aan het netwerken ben. Ik vind het toch fijn om dit te doen. Zo kan ik alvast wat oefenen voor het solliciteren en weet ik beter wat mensen van mij verwachten tijdens zo’n gesprek.”

   

Dyanthe van der Linden:   “Ik ben dankbaar voor dit event”  

Dyanthe van der Linden woont voor haar studie bedrijfseconomie in Nederland. Ze is pas twee jaar hier en heeft nauwelijks een netwerk. Samen met haar studievriendin schuimt ze de netwerkvloer af. Op zoek naar een stageplek. “Al mijn familie en vrienden wonen op Curaçao. Ik ken hier nauwelijks mensen. Dus ik ben echt dankbaar dat de school dit stage-event voor ons organiseert. Ik ben al langs geweest bij de mensen die stages in het buitenland organiseren. Dat lijkt me wel leuk. Maar ik ga me zo ook bij de verschillende bedrijven oriënteren. En snel mijn LinkedIn profiel bijwerken en de mensen met wie ik heb gesproken een LinkedIn-verzoek sturen. Dit evenement is voor mij een manier om mijn netwerk ook online verder uit te bouwen.”